(BMI)

Индексът на телесната маса(BMI)

Индексът на телесната маса или Body Mass Index (BMI) е един от начините да се определи кога излишните килограми се превръщат в заплаха за нашето здраве.

BMI е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма (при възрастните индивиди). Хора с BMI от 26 до 27 обикновено са носителни на умерен риск за здравето си. BMI със стойности над 30,0 се разглежда като наднормено тегло. Още по-високите стойности са индикатор за висок риск и наличие на допълнително здравни проблеми.

Сърдечно-съдовите заболявания, диабетът и високото кръвно налягане са все болести свързани с наднорменото тегло. Хората, които са с тегло над нормалните граници, но които не са застрашени от други фактори за здравето (като например високо ниво на холестерола в кръвта и др.) трябва да се хранят здравословно и да правят упражнения, за да не увеличат килограмите.

За хората с наднормено тегло и други здравни рискове се препоръчва колкото е възможно по-бързо махане на излишните килограми. Но преди да се започне каквато и да е програма (спортна или за премахване на излишните килограми), необходим е консулт с личния лекар или друг здравен професионалист.

Имайте предвид че BMI е приблизителна оценка на телесната Ви маса. Много хора имат основателни причини индексът на тeлесната им маса да не е в норма /бременни жени, кърмачки, спортисти, хронично болни и др./. Хора с висок процент на мускулна маса може да са извън нормата, въпреки че мазнините в организма им са много малка част.

Изчислете индекса на Вашата телесна маса (BMI):

Вашето тегло(кг.) е:
Вашият ръст(см.) е:
Индексът(BMI) ви е: