Хранене преди тренировка

Сигурно сте си задавали хиляди пъти този въпрос, чели сте стотици материали и сте изпробвали няколко варианта.Всъщност по-точния въпрос би трябвало да включва и времето когато да се храним преди тренировка.

Идеалния вариант е да приемем храна,която да ни даде необходимите хранителни съставки около час преди тренировка. Ако храната е под формата на шейк то и 30-40 минути са достатъчни.Храним ли се с твърда храна, ще ни трябват 60-90 минути.Все пак не е приятно да се тренира с пълен стомах, а ако правим клекове то ситуацията става доста сложна.

Всеки тренира по различно време от деня.Някои тренират сутрин, преди работа и училище или пък след това в края на деня.Някои пък имат повече свободно време и тренират в “идеалното” време – следобяд.

Най-добрата комбинация за предтренировъчно хранене съдържа равно количество протеини и сложни въглехидрати, а мазнините са съвсем малко.Обикновено ако тренирате през втората половина на деня, то ще ви е необходимо по-малко количество въглехидрати за това хранене.Причината за това е,че все пак сте имали поне 3 хранения до тук и сте приели добро количество въглехидрати.

Ако тренирате сутрин, то храненето преди тренировка ще се яви първото ви за деня и тогава въглехидратите трябва да са повече от обикновено.Тук ще се наложи и да приемете малко прост въглехидрат с цел повишаване на инсулина и кръвната захар, с помоща на които да излезете по-бързо от катаболното състояние в което най-вероятно изпадаме през ноща.След час, час и половина вече може да сте в залата.

Ако тренирате по късно вечерта, то ще ви е необходимо далеч по-малко количество въглехидрати и е по-добре да наблегнем на протеина.

Протеин

По принцип трябва да се храним през интервали от 2-3 или 4 часа, за да си осигурим достатъчно аминокиселини и няма причина протеина да не фигурира в пред тренировъчното хранене.Препоръчителното количество е 25-30 грама.

Въглехидрати

Докато протеина е постоянна константа във всяко ядене, то не така стои въпроса с въглехидратите.Тяхното количество е обратнопропорционално с напредването на деня. Единственото изключение е храненето след тренировка.Необходимо количество от 20 гр. ако тренираме вечер до 60-80 гр ако тренираме сутрин и това ни е първо хранене.Добре е да се набляга на сложните въглехидрати (с изключение на малко количество прости въглехидрати сутрин) и такива с нисък гликемичен индекс.

Мазнини

Ако не сте на ниско-въглехидратна диета, то дръжте мазнините в минимални количества, това се отнася и за предтренировъчното хранене.

Време - както споменах времето варира от 30 минути за течна храна под формата на шейк и 60 до 90 минути за твърда храна.