Мултвитамин и Минерал

През последните години пазарът е залят с различни препарати, комбиниращи повече или по-малко витамини и минерали, предвидени за всякакви възрастови групи, полове или като добавка към някои диетични режими. Особено внимание като че ли започна да се обръща на подобни средства във връзка с промяната в начина на хранене и преминаването му към така наречения ‘западен тип’, с високо съдържание на мазнини и прости въглехидрати.

Известно е, че витамините и минералите имат незаменима роля в не малко физиологични процеси на редица биохимични нива. Липсата на един или друг витамин води до разстройства на метаболизма с различна клинична изява, което налага профилактиката или лечението със заместителна терапия. В такива случаи определени елементи са напълно необходими, например при остеопороза, рахит, скорбут, болестта бери-бери, желязодефицитните анемии и мегалобластни анемии, и още много заболявания. Масовата употреба на препарати с мултивитамини бе наложена във връзка с твърдения, че те могат да подсилят имунната система, да предпазват от простудни заболявания, грип, че лежат в основата на профилакитката на хронични заболявания, особено такива, свързани със сърдечно-съдовата система, да забавят прогресивните изменения след настъпването на менопаузата или да намалят риска от злокачествени заболявания или невро-дегенеративни такива като болестта на Алцхаймер. Не малко от нас ги приемат и по този начин се чувстват спокойни, подсилени, стимулирани. Разбира се, както и при много други медикаменти и изобщо каквито и да било терапевтични подходи, психологическата компонента не е за пренебрегване.

В кои случаи са необходими добавките от витамини и минерали?

Не малко клинични изпитвания са доказали, че придържането към един здравословен, пълноценен режим на хранене при здравия човек осигурява напълно необходимите за деня нутриенти. Какво означава рационална диета – тази, която включва достатъчно плодове и пресни зеленчуци на първо място, но наред с тях разбира се и умерено количество продукти от животински произход като месо и млечни изделия, риба, ядки, варива. Мултивитамините и минералите са необходимост на първо място сред възрастните. Тяхната диета не рядко е по-бедна на основни нутриенти, тяхната абсорбция е смутена, не се излагат достатъчно на слънце, не се движат достатъчно. Особено място заемат калция и витамин Д като профилактични средства на сенилната остеопороза. При бременните изискванията на организма нарастват във всеки един аспект, но тук по-скоро трябва да се залага на правилното хранене, а микроелементи и витамини следва да се взимат само според препоръките на наблюдаващия бременността лекар. Особено внимание се обърща на фолиевата киселина не само през първите месеци, а изобщо през детеродния период от живота на една жена във връзка с профилактиката на вродените дефекти на невралната тръба.

Редуцирането на цялостния калориен прием или избирателното игнориране на някои храни също може да нанесе някои поражения на метаболизма. Затова сред вегетарианци и особено сред вегани се смята, че допълнителното приемане на желязо, магнезий, селен, калций, цинк, витамин Д, витамин В12 са желателни. При свеждането на енергийния прием под 1200 ккал дневно също се очаква да настъпи дефицит на тези и други ключови съставки. По същия начин стои и въпросът при лица, при които поради една или друга причина настъпва малабсорбция и малдигестия – във връзка с генетични, възпалителни, автоимунни заболявания, резекции на чревния тракт, недостатъчност на чернодробната или панкреатичната функция. Хроничната злоупотреба с алкохол, дори страстното тютюнопушене са свързвани също с нерационално хранене. За такова може да се говори, както вече стана въпрос, и при липсата на достатъчно пресни продукти в ежедневното меню. За тези, които не ги обичат или пък не разполагат с възможност да си ги набавят, също е удачно набавянето да става с добавки от подходяща комбинация микроелементи и витамини. Ако посочените по-горе фактори не са налице – то от допълнителното укрепване на ‘защитата на организма’ по-скоро няма нужда. Клинични наблюдения в световен мащаб показват, че при отчитането на особености като възраст, пол, физическа активност, фамилна анамнеза и други, приемът на мултивитамини не редуцира риска от злокачествени заболявания на гърдата, ендометриума, яйчниците, дебелото черво, белия дроб, както и този от миокарден инфаркт, инсулт, повишена съсирваемост на кръвта и не намалява общата смъртност. Освен това тези, които взимат микроелементи и други, обикновено се ангажират и в други профилактични дейности.