Рибеното масло(Omega 3)

Рибеното масло(Omega 3) има положително въздействие при много заболявания, в това число хиперлипидемия, аритмия, неврологични и психични разстройства, артрит, кожни заболявания. Някои от студеноводните риби като моруната, сьомгата и скумрия съдържат жизненоважни мастни киселини: ОМЕГА-3 и разновидности й - EPA и DHA.

Точно тези киселини съдействат за регулирането на клетъчните киселини, които са от изключително значение за организма и здравето. По тази причина трябва редовно да се консумира риба, а ако по някаква причина тя е изключена от храната или се яде по-рядко, е нужно да се взема допълнителна добавка.

Хранителните мазнини се приемат от различни източници, но най-често като триглицериди. Мастните киселини се оползотворяват от клетките за енергия или се преработват във фосфолипиди, ползвани от клетъчните мембрани. Известно е, че някои мастни киселини се използват във липопротеиновите молекули за пренос на холестерол и мазнини към и от клетките, други се съхраняват от организма като резерв за по-нататъшна употреба.

В рибните продукти, както вече казахме, се съдържат така наречените незаменими мастни киселини ОМЕГА-3, съвкупност от EPA и DHA. Наричат се незаменими и са такива, защото са нужни за правилното функциониране на организма, а не се синтезират в него. В днешно време се произвеждат рафинирани масла, в които съдържанието на ОMEGA-3 киселините е много ниско, едва 4-6%, докато в миналото, преди да се усъвършенства технологията за рафиниране на маслата, те са съставлявали 20-30% от храненето на човека. Тези промени в храненето на съвременния човек са една от причините за повишаване на хроничните и сърдечно-съдовите заболявания. Именно заради това терапевтичната употреба на ОМЕГА-3 и нейните разновидности EPA и DHA нараства непрекъснато. Доказано е, че ОМЕГА-3 киселините предотвратяват аритмиите, тъй като имат стабилизиращ ефект върху сърдечния мускул; понижават сърдечния ритъм при почивка и подобряват функцията на сърдечните камери. Оказват още противовъзпалителни въздействия, намаляват степента на кръвосъсирване, поради което имат антитромбоцитен ефект. ОМЕГА-3 понижава високото кръвно налягане, предпазва от атеросклероза, намаляват нивата на триглицеридите в кръвта. Съдейства за понижаване нивата лошия холестерол. Има способността да намалява алергичните прояви при деца, ускорява процесите на зарастване на рани и заличаване на белези. Според онколозите мастните киселини ОМЕГА-3 забавят развитието на туморите и са допълнително ефективно средство за тяхната профилактика, в това число и на рак на млечната жлеза. ОМЕГА-3 мастните киселини благоприятно помагат при мигрена, подобряват паметта, нормализират обменните процеси в ретината на очите. Има наблюдения, които насочват към изводи, че ОMEGA-3 увеличават нивата на растежния хормон, което от своя страна води до нарастване на мускулите. Противопоказна е употребата от лица, които са на противосъсирваща терапия с аспирин или хепарин и при болни от диабет.

Омега 3 и здравето на човека

За да бъде възстановен жизненоважния баланс в храненнето ни е повече от задължително да се консумира риба, поне два пъти седмично и да се приемат чрез хранителни добавки OМЕГА-3 мазнини. Терапевтичната употреба на OМЕГА-3 и нейните разновидности EPA и DHA нараства през последните няколко десетилетия. Тя се използва при лечение и профилактика на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, възпалителни и автоимунни заболявания и др.

Интересът към ОМЕГА-3 произлиза от наблюденията върху един феномен в Гренландия: диета богата на мазнини, съчетана с изключително ниска заболеваемост на сърдечно-съдовата система. Установено е, че храната на ескимосите е изключително богата на мазнини от морски произход. Тези мазнини съдържат голямо количество дълговерижни полиненаситени киселини от групата на Омега-3. Това предизвиква интереса на медицината към рибеното масло. В поредица от изследвания се стига до заключението, че Омега-3 мазнините спомагат за предотвратявнаето на сърдечно-съдовите заболявания поради следните си действия: Омега-3 предотвратяват аритмиите- предполагаемия механизъм на това действие се основава на стабилизиращия и ефект върху сърдечния мускул. Наблюдавано е също, че Омега-3 понижава сърдечния ритъм при почивка и подобрява функцията на сърдечните камери;

- хиполипидемичен ефект върху триглицеридите и липопротеините с много ниска плътност-VLDL-C-съществуват наблюдения, че приемът на Омега-3 намалява серумните концентрации на триглицеридите до 25%;

- антитромбоцитен ефект- Омега-3 намаляват степента на кръвосъсирване; инхибиране на атеросклерозата- механизмите, които обясняват този ефект се свързват с въздействието им върху метаболизма на VCAM-1, E-selectin и I-CAM-1;